Samen inkopen in Heeg tegen verspilling

Samen inkopen in Heeg tegen verspilling

Als boer Pyt Sipma een noodkreet plaatst omdat hij met 50.000 kilo wortels blijft zitten vanwege een bokkige afnemer, schakelen overal de radertjes in het werk. Ook in Heeg, waar de deelnemers van de Buurtmarkt binnen 24 uur intekenen voor 150 kilo wortels, die anders als paardenvoer zouden eindigen. In Woudsend wordt er nog eens zo’n hoeveelheid besteld. Zo rijdt boerin Pytsje Bokma, die met haar boerderij halverwege beide dorpen ligt, op een mooie zaterdag met een paardentrailer vol dikke sappige Rodelika-wortels van Engwierum naar huis.

Samen inkopen brengt de producenten uit eigen buurt dichterbij, ervaren de Hegemers. Zo kochten ze deze herfst een vracht biologische aardappels bij een boer in Workum en zijn straks lokale ganzenworstjes van de jager te koop. Met het nieuwe online platform www.localfoodworks.eu wordt het voor lokale producenten eenvoudiger om producten in eigen buurt te verkopen. In Sibrandabuorren, Bolsward en Menaam werken al Buurtmarkten met deze webwinkel en ook in Heeg wordt die nu in gebruik genomen.

Het Hegemer Buurtmarkt-gezelschap is bijzonder gedreven om te besparen op verpakkingsmateriaal. Zo’n twee jaar kopen ze samen houdbare waren als rijst, suiker, noten en havermout in grootverpakkingen in, waarna ieder in eigen pot, zak of doos zijn of haar aandeel komt ophalen. Samen wordt besloten welke abrikozen, welke rijst en olijfolie het lekkerst is van het biologische aanbod en in welke soort verpakking de meeste milieuwinst gemaakt wordt. Ook deze bulkproducten zijn via de Buurtmarkt-webwinkel te koop.

In Heeg ratelt de whatsapp van de recepten die gedeeld worden: van wortelsoep tot carrot cake. Want die wortels van Pyt? Die smaken naar meer!

Freya Zandstra

Meer over het Buurtmarkt-platform vind je hier https://www.devoedselwerkplaats.nl/buurtmarkt/

Meer over het verpakkingsvrij netwerk van Heeg vind je hier https://duurzaamheeg.nl/samen-inkopen-zonder-plastic/

Reacties zijn gesloten.