Lokaal inkopen en verkopen in de buurt

Lokaal inkopen en verkopen in de buurt

Wat meteen opvalt is de gezellige sfeer en koffiegeur die je tegemoet komt zodra je over de best hoge drempel van de bedrijfshal aan het Suvelleantsje 2 in Bolsward stapt. Er staan allemaal groene kratjes opgesteld met daarin verse, lokale, biologische en diverse houdbare producten. Klaargezet door de marktmeester, een verenigingslid die eens per vijf weken dienst heeft. Deze keer zijn Margreet, Lies en Jannie verantwoordelijk voor de organisatie van de markt. Het is een komen en gaan iedere zaterdag tussen 09.00 en 12.00 uur. Lokale producenten brengen producten en leden halen hun bestelling op. Een prachtige samenwerking tussen diverse inwoners en duurzame voedselleveranciers uit Bolsward en omstreken.

De groeiende vereniging, genaamd Buurtmarkt Eco-erf Bolsward, is actief sinds maart 2021 en telt ruim 30 leden. Ongeveer twintig ervan komen wekelijks in de loods om de duurzaam verbouwde en vaak verse producten op te halen, die zij online besteld hebben. Het streven is maximaal 40 leden. Initiator Nico de Jong is begonnen met een enthousiast groepje van vijf mensen. Hij vertelt, “Je kan hier producten bestellen van producenten uit onze omgeving die allemaal op een duurzame wijze boeren en produceren. We kennen ze persoonlijk en steunen ze bij de verdere duurzame ontwikkeling van hun bedrijf. Daarnaast kan je hier ook al je andere boodschappen bestellen die we via de biologische groothandel geleverd krijgen. Bij de boeren die we niet persoonlijk kennen kiezen we voor een biologisch keurmerk om daarmee een garantie te krijgen over de wijze waarop ze produceren.”

Een aantal lokale leveranciers waar de vereniging mee samenwerkt zijn Brandsma’s Pleats, De Drifters, Fûgelfrij, Hof van Edens, Karnemelk & Yoghurt fan Bertha, IJsmakerij Tikje Anders, Mevrouw De Molenaar, Kaasmakerij Buurvrouw Durkje, Mole ’t Lam en Natuurboerderij it kolkje. Ook wordt besteld bij BioNoord, een Noord-Nederlandse groothandel in biologische verswaren en Odin, een landelijke opererende voedselcoöperatie. Meer weten of (proef)lid worden? Kijk dan hier.

Andere lokale voedselinitiatieven

Het grote voorbeeld van Bolsward is Voedselcoöperatie Ús Iten in Sibrandabuorren, de eerste voedselcoöperatie van Friesland. Daarnaast vind je in Menaam (gemeente Waadhoeke) buurtmarkt-voedselcoöperatie genaamd ‘Better foar letter’ en is in Heeg een enthousiast burgerinitiatief actief.

Wat is een voedselcoöperatie?

Een voedselcoöperatie is een coöperatieve vereniging van consumenten met als doel om op duurzame wijze voedsel te kopen. Er wordt gelet op diverse keurmerken en uiteraard de afkomst. Daarnaast worden contacten met boeren en voedselproducenten uit de streek gelegd om de  duurzame producten te kopen.

Het doel van de lokale voedselinitiatieven

Door gezamenlijk biologische producten te kopen, bij voorkeur van boeren en producenten van dichtbij, willen de genoemde drie voedselinitiatieven in gemeente Súdwest-Fryslân een bijdrage leveren aan een omslag naar echte duurzame voedsel- en landbouwsystemen. Waarbij boeren en producenten, ook in andere delen van de wereld, eerlijke prijzen voor hun producten krijgen en consumenten de overstap naar biologisch voedsel kunnen maken. Dit draagt bij aan een gezonde samenleving en een duurzamere leefomgeving.

Astrid Koops-Tippersma

  • Meer weten over het opzetten van een Buurtmarkt?

Kijk op de website van de Voedselwerkplaats of volg op 27 januari 2022 het webinar van Doarpswurk

Reacties zijn gesloten.