Zero Waste actie Joure

Zero Waste actie Joure

In Joure (gemeente De Fryske Marren) zijn sinds een groot aantal jaren diverse inwoners die zich hard maken voor een schone omgeving. Door regelmatig zwerfafval te rapen en het organiseren van  acties omtrent het verminderen van afval. Daarnaast is de groep, onder de naam, ‘Ho! Net yn ‘e Kliko!’, actief met een afvalcampagne gericht op huishoudens.

De afgelopen tijd hebben zij zich toegelegd op het informeren van ondernemers in Joure om mee te doen aan de campagne van Zero Waste Nederland. Zij bezoeken bedrijven, zoals slagerijen, bloemenwinkels,  bakkerszaken, groentewinkels en supermarkten om te vragen of ze willen meewerken aan het verpakkingsarm winkelen in Joure. Met andere woorden klanten stimuleren om een eigen bakje, zakje of doosje mee te nemen tijdens het shoppen. Winkeliers die meedoen krijgen gratis een sticker met daarop de tekst ‘Neem gerust je eigen verpakking mee’.

Inmiddels zijn er zeven winkels die meedoen! Ook AGF speciaalzaak De Cranberry is van de partij. Zij verkopen producten die zoveel mogelijk milieubewust of biologisch geteeld worden. Waarbij milieubewust staat voor respect voor de natuur maar ook respect voor de mensen achter het product. Kortom (h)eerlijke producten voor een eerlijke prijs.

Hun belangrijkste motivatie om aan deze lokale ‘Zero Waste actie’ mee te doen: “Wij willen onze kinderen niet achterlaten met de rotzooi!” De ondernemer heeft zelfs een jaarplan gemaakt om in 2022 het gebruik van verpakkingen drastisch te verminderen.

Er zijn ook al dergelijke initiatieven in onder andere Middelburg, Zutphen en Amersfoort. Wil jij dit ook gaan doen in je eigen woonplaats? Neem dan contact op met Grutsk en Grien en we helpen je graag verder. 

Reacties zijn gesloten.